All personal som Du kommer i kontakt med har tystnadsplikt.
När du skrivs in kommer vi att fråga dig hur du vill ha det angående sekretess. Får vi lov att tala om att du vårdas här om någon ringer och frågar eller vill du ha fullständig sekretess, vilket innebär att inga uppgifter får lämnas ut.
Om du har sår eller plita inom området där du ska opereras vill vi att du snarast kontaktar mottagningen för en bedömning. Operationen kan behöva "flyttas" fram till det är läkt. Detsamma gäller om du förbättrats eller om symtomen förändrats.
Rakning/hårborttagning vid och i närheten av operationsområdet får inte göras veckan innan operation. Små sår/hudskador kan uppstå, vilket ökar risken för sårinfektion. För att minska risken för infektion ska du dubbelduscha sammanlagt tre gånger med desinfektionstvålen Descutan eller Hibiscrub innan operation. Tvålen finns att köpa på apotek, köp två paket Descutansvampar med fyra stycken i varje paket (läs noggrant igenom medföljande instruktion). I samband med duschen ska du ta av dina smycken/piercingar och inte sätta på dem igen. Detta för att förhindra att det bildas bakterieansamlingar under smyckena. Ta bort nagellack samt konstgjorda naglar på fingrar och tår. Använd inte make-up och/eller hud- och hårvårdsprodukter efter att du påbörjat din första dubbeldusch. Efter duschen får du endast använda nytvättade kläder och sängkläder.
Du får inte äta fast föda efter kl 24:00 kvällen före operation. Du får dricka ett glas vatten/saft/te/kaffe fram till två timmar innan du kommer till oss. OBS! Inga mjölkprodukter eller juicer.
På vårdavdelningen får du byta om till operationskläder och du får medicin som narkosläkaren eller operatören ordinerat.
När du kommer till operationsavdelningen träffar du förutom narkospersonalen också operationspersonalen som är med dig under hela operationen.
Det är viktigt att du redan innan operationen planerar för din tid efter. Du kan ta hjälp av vänner och anhöriga under rehabiliteringstiden. Se till att någon finns hemma och tar emot dig när du kommer hem.
Om du tror att du kommer att behöva hemtjänst ska du själv i god tid ta kontakt med biståndsbedömaren i den stadsdelsnämnd/kommun där du bor.
Om du blir ombedd att använda stödstrumpor i samband med operationstillfället ska dessa vara helt nya.
Om du ska opereras med steloperation i ländryggen kan du ha nytta av vissa hjälpmedel under rehabiliteringstiden. Kontakta distriktsarbetsterapeuten på din vårdcentral i god tid innan operationen för att skaffa dessa.
Du kan ha nytta av:
Vid vissa andra ryggoperationer kan man också behöva hjälpmedel - diskutera detta behov med inskrivande personal.
Det är vanligt att man drabbas av förstoppningstendens efter en operation då man är mer stilla än vanligt och på grund av smärtstillande medicin. Redan ett par veckor innan operationen kan du börja öka ditt intag av kostfiber, antingen genom att äta mycket grönsaker eller genom att köpa receptfritt bulkmedel på apoteket, till exempel laktulos.
Se till att ordna fullmakt på apoteket till någon nära anhörig som kan hämta ut de läkemedel som ordineras i samband med din utskrivning. Ordna gärna detta innan din operation.
Smärtstillande medicin
7 dagar före operation ska du göra ett uppehåll framtill operationsdagen med värktabletter som innehåller acetylsalicylsyra (Treo, Magnecyl, Albyl, Bamyl m.fl.) eller andra antiinflammatoriska läkemedel (Tradil, Voltaren, Diklofenak, Arthrotec, Alpoxen, Eeze, Ipren, Brufen, Ibumetin, Orudis, Naproxen, Celebra och övriga NSAID-preparat). Du ska inte heller ta naturläkemedel som Omega 3 och vitamin E-tillskott 7 dagar före operation.
Ovannämnda preparat/tabletter gör att du blir mer lättblödande i samband med operation och skall just därför inte intas veckan innan operation. Om man av misstag använt några av ovannämnda preparat eller är osäker på vad som gäller beträffande dina läkemedel kontakta då läkarmottagningen på 031-89 12 60 för rådgivning.
Blodförtunnande medicin
Om du behandlas med blodförtunnande medicin behöver du göra några dagars uppehåll innan operation och du skall ha fått särskilda instruktioner från din behandlande läkare och vår narkosläkare om hur du skall göra.
Instruktionerna följer oftast enligt nedan:
Är du ordinerad Trombyl 75 mg per dag gör du ett uppehåll endast operationsdagen.
Övriga mediciner intas enligt ordination från anestesiläkare.
Efter operationen ligger du på vår uppvakningsavdelning - hur länge beror på ingreppet och på hur du mår.
Under operationen sätts dropp, syrgasslang, eventuellt dränage till såret och urinkateter. När du vaknar efter operation har du fortfarande dessa slangar kvar.
Efter en operation behöver kroppen mycket energi och näring för att läka. Det är därför mycket viktigt att du äter och dricker ordentligt så snart du kan efter operationen.
Vill du ha något extra att eller dricka mellan ordinarie måltider så går det bra att meddela personalen.
Har du allergier ska du meddela personalen det vid inskrivningen.
Om du är ordinerad korsett bör du ha ett linne eller T-shirt under.
För att uppnå ett bra resultat av operationen är det viktigt att du är aktiv så mycket som möjligt både före och efter operationen. Du har själv ett stort ansvar för din träning. Fysioterapeut finns tillgänglig på vårdavdelningen måndag-lördag.
All personal är utbildad i den grundträning just du behöver. Det är mycket viktigt att snabbt komma upp ur sängen (naturligtvis med personalens hjälp) för att förhindra komplikationer och påskynda läkningsprocessen. Promenader i korridoren ser vi som en viktig del i din träning.
Ta med egna kläder som är lätta att ta på och röra sig i. Stadiga skor underlättar träningen/mobiliseringen.
Mobiltelefon kan användas på vårdavdelningen. Det finns tillgång till fri Wi-Fi.
Rökning är inte tillåten på GHP Spine Center Göteborg. Vi kräver rökstopp 6 veckor före samt 6 veckor efter operation. Vid steloperation gäller rökstopp 3-6 månader efter operation beroende på typ av ingrepp. Ett flertal forskningsstudier visar att rökstopp halverar risken för komplikationer så som sårinfektion, lunginflammation och blodpropp. Dessutom ökar rökfrihet chansen till ett gott slutresultat av din operation.
Vill du ha hjälp med att sluta röka kontakta Sluta röka linjen: Tel 020-84 00 00 eller via internet www.slutarokalinjen.org Länk till annan webbplats.
Om du under vårdtiden behöver nikotintuggummi/plåster måste du själv ta med det.
Se över dina alkoholvanor inför operation. Ett alkoholuppehåll på minst 4 veckor före operation minskar komplikationsrisken betydligt med avseende på sårblödning, försämrad sårläkning och sårinfektion. Om du har högt blodtryck, diabetes, hjärt-kärlsjukdom eller annan kronisk sjukdom är vinsterna ännu större.
Dricker du alkohol ofta, eller i större mängder ökar även risken för akuta hjärtproblem. Vidare belastas också immunförsvaret vilket medför att kroppens förmåga reduceras i att hantera stress som naturligt uppstår under en operation. De skadliga effekterna kan medföra en längre rehabilitering.
En operation i ryggen innebär alltid en viss risk. I samband med behandling kan det ibland uppkomma skador som ger dig rätt till ekonomisk ersättning. Du kan då utnyttja patientförsäkringen som gäller vid oförutsedda skador som orsakats av behandling, infektion, diagnosfel eller olycksfall. En liknande försäkring finns för oväntade kroppsliga skador eller sjukdomar som orsakats av läkemedel.
Vårdavgiften för dig från offentliga vården är för närvarande 100 kr/dygn. Du faktureras i efterhand. Frikort gäller inte. För Dig som har sjukvårdsförsäkring faktureras ditt försäkringsbolag.
Du som betalar privat får en faktura som ska betalas innan operationsdagen.
Hemtransport sker i personbil, halvsittandes i framsätet.
Kommer du via den offentliga vården är det viktigt att du i god tid före operation kontaktar sjukresekontoret i ditt landsting för att få information om du har rätt till sjukresa. Kommer du till oss via försäkringsbolag ordnar du själv med hemresan. Kontakta ditt försäkringsbolag och hör vad som gäller för dig.
Inför hemgång kan det vara bra att tänka igenom vilka frågor du vill ha svar på vid utskrivningssamtal med läkare och sjuksköterska.