Välkomna till oss!

Med anledning av Coronaviruset vill vi förtydliga att GHP Spine Center Göteborg endast bedriver planerad sjukvård. Det innebär att vi inte tar emot eller behandlar patienter med smittsamma sjukdomar. Vi är mycket noggranna med att upprätthålla en säker miljö, fri från smitta för dig under din behandling.

Om du skulle få tecken på infektion såsom luftvägssymptom, hosta, eller feber ber vi dig att kontakta oss per telefon på 031–89 12 60 alternativt via info.gbg@spinecenter.se. Du kommer då att erbjudas en ny tid efter att inkubationstiden förflutit.

Christian Hagelberg, Medicinskt ansvarig läkare/VD

Efter operation

Efter operationen

Efter operationen ligger du på vår uppvakningsavdelning - hur länge beror på ingreppet och på hur du mår.

Under operationen sätts dropp, syrgasslang, eventuellt dränage till såret och urinkateter. När du vaknar efter operation har du fortfarande dessa slangar kvar.

Efter en operation behöver kroppen mycket energi och näring för att läka. Det är därför mycket viktigt att du äter och dricker ordentligt så snart du kan efter operationen.

Vill du ha något extra att eller dricka mellan ordinarie måltider så går det bra att meddela personalen.

Har du allergier ska du meddela personalen det vid inskrivningen.

Om du är ordinerad korsett bör du ha ett linne eller T-shirt under.

Rehabilitering

För att uppnå ett bra resultat av operationen är det viktigt att du är aktiv så mycket som möjligt både före och efter operationen. Du har själv ett stort ansvar för din träning. Fysioterapeut finns tillgänglig på vårdavdelningen måndag-lördag.

All personal är utbildad i den grundträning just du behöver. Det är mycket viktigt att snabbt komma upp ur sängen (naturligtvis med personalens hjälp) för att förhindra komplikationer och påskynda läkningsprocessen. Promenader i korridoren ser vi som en viktig del i din träning.

Ta med egna kläder som är lätta att ta på och röra sig i. Stadiga skor underlättar träningen/mobiliseringen.

Hemtransport

Hemtransport sker i personbil, halvsittandes i framsätet.

Kommer du via den offentliga vården är det viktigt att du i god tid före operation kontaktar sjukresekontoret i ditt landsting för att få information om du har rätt till sjukresa. Kommer du till oss via försäkringsbolag ordnar du själv med hemresan. Kontakta ditt försäkringsbolag och hör vad som gäller för dig.

När Du skrivs ut

Inför hemgång kan det vara bra att tänka igenom vilka frågor du vill ha svar på vid utskrivningssamtal med läkare och sjuksköterska.

Patientförsäkring/läkemedelsförsäkring

En operation i ryggen innebär alltid en viss risk. I samband med behandling kan det ibland uppkomma skador som ger dig rätt till ekonomisk ersättning. Du kan då utnyttja patientförsäkringen som gäller vid oförutsedda skador som orsakats av behandling, infektion, diagnosfel eller olycksfall. En liknande försäkring finns för oväntade kroppsliga skador eller sjukdomar som orsakats av läkemedel.

 

Frågor och svar!

Jag har fått domningar/ stickningar/ smärta i benet som tillkommit efter min operation sedan jag kom hem – är det normalt?

Svar:

Olika typer av känselrubbningar kan ibland ses efter operation, likaså ökad smärta i perioder. Detta kan bero på ökad muskelspänning efter rehabiliteringen. Så länge du har normal muskelfunktion utan förlamningssymptom, och inga svårigheter att kasta vatten eller att ha avföring, är det sannolikt ingen fara.

 

Jag behöver mer värktabletter – hur får jag det?

Svar:

Ring på kontorstid till Spine Centers mottagning och lämna besked till sekreteraren.

När kommer min sjukskrivning med posten?

Svar:

I samband med din utskrivning dikteras ibland sjukskrivningen in på band. Den skrivs därefter ut och kommer normalt inom 1 vecka efter att du skrevs ut från avdelningen.

Ser mitt operationssår normalt ut?

Svar:

Det är väldigt svårt att göra sådana bedömningar över telefon. Bäst är om du kan gå till din distriktssköterska och förevisa såret. Bor du i närheten av Spine Center kan du komma hit på kontorstid och visa upp det om du undrar något. Ring bara före så vi vet att du kommer.

Mitt förband är fläckigt/blodigt, måste det bytas då? Vart ska jag gå?

Svar:

Små fläckar, under en femkrona i storlek, gör inget. Om däremot hela förbandet är genomblodigt bör du gå till distriktssköterskan för att byta.

Hur länge kommer jag att ha ont efter operationen?

Svar:

Hur länge man har ont efter operationen är individuellt. Pga detta är det viktigt att inte jämföra sig med andra som genomgått samma operation i ryggen

 

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.